Op kerstavond, terwijl ik naar de kerk fiets, ruik ik meteen de wierook die tijdens de mis wordt gebruikt. Deze vertrouwde, maar bijzondere geur zorgt ervoor dat ik direct de juiste sfeer voel. Hoewel er wat zenuwen door me heen gaan, kijk ik er ook erg naar uit.

Toen ik in november bij Jokolo begon, zijn we gelijk gestart met het kerstrepertoire. Ook toen was ik wat nerveus, maar de warmte van mijn mede-Jokolo leden kalmeerde dat al snel. De mensen bij Jokolo stralen altijd vreugde, positiviteit en een gedeelde passie om samen te zingen uit. De aanloop naar kerst was voor mij het perfecte moment om te starten. Hoewel ik tijdens mijn middelbare schooltijd al eens in een koor zong en enkele klassiekers al ken, heeft Jokolo ook parels zoals ‘Underneath The Stars’ in het repertoire staan. De warmte van de liedkeuze, de warmte van mijn medezangers en misschien zelfs een vleugje gezelligheid tijdens de nazit in de Kelder, maken dat ik me snel thuis voel.

In de kerk beginnen we met inzingen. Het is indrukwekkend om de hele kerk versierd en verlicht te zien, terwijl tijdens de vrijdagavondrepetities alleen het nodige licht brandt. De zenuwen verdwijnen geleidelijk wanneer ik merk dat ik, zoals bij de repetities, goed kan meezingen met de meer ervaren leden en houvast vind in hun harmonie. Ik heb er zin in!

In de voorbereiding naar Kerst waren de repetities uitstekend in balans, waarbij zowel het gevoel van samenzijn als de muzikale kwaliteit hoog in het vaandel werden gedragen. We gingen uitdagingen samen aan. Tijdens de voorbereidingen voor de kerstavondmis werden oefentracks gedeeld via WhatsApp en Dropbox door mede-Jokolo leden, waardoor ik thuis kon oefenen en mezelf kon verbeteren. Dit bood een kans om mijn zangvaardigheden verder te ontwikkelen, vooral toen alles nog nieuw voor me was. Iedereen was bereid om te helpen als ik iets niet helemaal begreep, door voor te zingen of uitleg te geven. Dit was een waardevolle manier om verder te ontwikkelen en ervaring op te doen op muzikaal gebied.

Het is prachtig om te zien hoe de kerk volstroomt met mensen. Vanaf de koorbanken overzie ik de hele ruimte. Ik herken in het publiek degenen die speciaal ‘voor mij’ zijn gekomen. Het is een bijzonder gevoel om voor iemand op te treden, ook al draait de mis niet om het koor. Het is fijn om dat waar je blij van wordt te delen met anderen. De mis gaat snel voorbij. Het is een genot om te zingen, stil te staan bij de betekenis van Kerst en de saamhorigheid in de kerk te voelen. Na de mis neem ik mijn partner en vriend, die hebben geluisterd, mee naar de nazit in de Kelder. Het is fantastisch om op deze manier samen met Jokolo het kerstfeest te beginnen. Ik ben enorm dankbaar dat ik op deze manier invulling heb kunnen geven aan mijn Kerst en ik kijk uit naar alle komende repetities.